Uutisia ja kommentteja

Carl-Gustaf Hiort af Ornäs: Unohdettu ja uudelleen löydetty huonekalumuotoilija

img_0532

Syksyn 2016 Habitare näyttelyssä Helsingin Messukeskuksessa oli muotoilija Carl Gustaf Hiort af Ornäsilla oma osasto, jossa hänen vanhat ja uudelleen tuotantoon otetut huonekalunsa olivat messuväen ihailtavina. Sama näyttely oli jo vuonna 2015 suppeampana esillä Unohdettu Ornäs-nimisenä Hollolassa. Habitaren yhteydessä julkaistiin myös uusi ja upeasti toimitettu kirja ”Muotojen mestari – Hiort af Ornäs”.

Kirja keskittyy suurin kuvin ja hienoin yksityiskohdin muotoilijan tuotantoon. Kirjan tekijät nimittävät Carl Gustafia yhdeksi niistä muotoilijoista, jotka olivat rakentamassa modernin suomalaisen muotoilun menestystarinaa. ”Nallen” suosituimmat huonekalut syntyivät jo 1950-60 luvuilla ja myivät hyvin paitsi kotimaassa myös ulkomailla. Hiort af Ornäsin tuotantoa myytiin suurissa huonekaluliikkeissä, sitä esiteltiin median palstoilla ja kehuttiin korkealaatuiseksi. Hänen suunnittelemansa Rialto-tuoli ja Studio-sohva olivat esillä Milanon triennaalissa 1957.

Hänen suunnittelemilleen huonekaluille oli tyypillistä viimeistelty puusepäntyö, laatumateriaalit ja aikaansa edellä oleva muotokieli, johon sisältyi persoonallisia yksityiskohtia. Hänen huonekalunsa tehtiin umpipuusta, ei viilusta. Hiort af Ornäsin omistamassa Puunveisto Oy:ssä kehiteltiin mm. vanerin taivuttamisen erikoiskoneet, joilla kuppimainen tuolinrunko prässättiin. Loppusilaus kuitenkin tehtiin aina käsin.

30 vuoden ajan Hiort af Ornäs suunnitteli huonekaluja, joita pidettiin Suomen parhaimmistoon kuuluvina. 1970-80 lukujen jälkeen kiinnostus niitä kohtaan kuitenkin hiipui.Tuli koristeellisemman sisustuksen aika. Mutta vuosituhannen vaihteessa Suomessa käynnistyi ennennäkemätön retro- ja vintage -buumi, joka nosti suomalaisen kultakauden muotoilun uudelleen arvoonsa. Viime vuosien aikana kalustukseen ja designeen keskittyvissä lehdissä on usein ollut Hiort af Ornäsin tuotannon esittelyä, mm. Antiikki & Design lehdessä vuonna 2015. otsikolla ”Muotoilija ja aristokraatti”.

Lehti kertoo, miten Carl Gustaf pukeutui aina huolitellusti pukuun ja rusettiin huonekalu-verstaallaan. Lehti kertoo hänen kuuluneen isänsä kautta vanhaan ruotsalaiseen aatelissukuun, siitä lempinimi kreivi. Mutta lehti myös mainitsee muotoilijan olleen äitinsä puolelta kolmannen polven suomalainen, meitä Komosia siis!

Kirjan ensisivuilla valotetaan tämän unohdetun – ja nyt uudelleen löydetyn – muotoilijan sukuhistoriaa, joka on myös Komosten sukuhistoriaa Kommosten sukuhaarassa. ”Nalle” Hiort af Ornäs syntyi 1911 Helsingissä Gösta Hiort af Ornäsin ja Martha Kommosen keskimmäisenä lapsena. Isänpuoleinen isoisä oli muuttanut Ruotsista Pietarsaareen, jossa toimi arkkitehtina. Marthan isä taas oli liikemies ja Suomen ensimmäinen siemenkauppias Wilhelm Kommonen, jonka liike ja asunto sijaitsivat Unioninkatu 16:n kiinteistössä.

Nalle kirjoitti ylioppilaaksi Svenska Normallyseumista 1929, opiskeli Teknillisessä Korkeakoulussa ja Ateneumissa, osallistui pitkät sodan vuodet talvi- ja jatkosotiin. Kun hän vapautui sotapalveluksesta 1944, hän siirtyi hyvin nopeasti uuteen elämän vaiheeseen. Ei kulunut kuin runsas kuukausi, kun muotoilija omisti osan Puunveisto Oy:stä ja aloitti sen toimitusjohtajana. Muotoilija oli kahdesti avioliitossa, joista hänellä on kaksi lasta. Hän asui Tapiolassa piirtämässään modernissa Villa Hiortissa, joka talo on vieläkin asuttavassa kunnossa. Villan pihapiirissä hän harrasti isoisänsä Wilhelm Kommosen tavoin kukka- ja kasvi-istutuksia. Muotoilija kuoli unohdettuna 1996.

Omaa tietään kulkeneen suunnittelijan tuotantoa on nyt testattu arkikäytössä yli 60 vuotta. On osoitettu, että Siesta, Rialto ja Korsika-tuoleissa on se jokin, joka kestää aikaa ja erottaa sen muusta tarjonnasta. Nyt Nallen tuotantoa aletaan uudelleen tuottaa Hollolassa Fasetti Oy:ssä.

Maija de Groot

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: